Direktlänk till inlägg 13 april 2024

:

Av Svenn Dybvik - Lördag 13 april 20:24

Källkritik

Internet är fyllt av information, men vad är sant och falskt? Källkritik handlar om att avgöra vad som är trovärdigt, och att kunna ifrågasätta det du läser. Lär dig också hur algoritmer bestämmer vad som ska visas i ditt flöde, och hur du kan ta kontroll över sökfältet.



https://internetkunskap.se/kallkritik/



Därför ska du bry dig om källkritik

https://internetkunskap.se/artiklar/kallkritik/darfor-ska-du-bry-dig-om-kallkritik/


Få ord känns lika slitna som källkritik. Det finns en anledning till det – källkritiken behövs. Men vilket ansvar har du själv, och vad kan du göra för att inte luras att sprida fejkat innehåll? 

Ingen vill bli lurad, oavsett om det handlar om skrämselpropaganda för produkter som ger cancer, blufföretag som vill blåsa dig på pengar eller ideologiska agendor. Du vill såklart inte vara en bricka i någon annans spel.

Men varför sprids då information, reklam eller nyheter, som medvetet bara ger en liten del av sanningen eller inte stämmer alls? Det finns väl ingen människa som vill bidra till att lögner och halvsanningar får fotfäste på nätet och i sociala medier?







Källkritik i vardagen är viktigt

Svaret är egentligen enkelt. Man glömmer eller slarvar med att dubbelkolla det man delar. Den vardagliga källkritiken är viktig: Vem är det som säger vad och varför?


Grundprincipen är att vi alla måste förhålla oss till vad vi läser och varifrån det kommer.

 

Källkritik handlar om att lära sig att skilja sant från falskt, att avgöra vad som är trovärdigt, och att vara medveten om att olika avsändare har olika syften.



Det innebär att du själv måste ifrågasätta det du läser. Vem ligger bakom en undersökning som en tidning eller sajt skriver om? Är det en forskargrupp som presenterar resultatet av en vetenskaplig studie, eller kommer informationen ursprungligen från ett privat företag som vill sälja mer av sin vara?

 

 

– Grundprincipen är att vi alla måste förhålla oss till vad vi läser och varifrån det kommer, säger Thomas Nygren, historiker och forskare om källkritik vid Uppsala universitet.




Tänk på att olika avsändare har olika syfte

Även helt sanna påståenden kan användas till olika ändamål. Ett politiskt parti och en dagstidning kan sprida samma nyhet – men de gör det av olika anledningar och med olika mål, ofta genom att lyfta fram just det som passar det egna syftet.

Det är inga konstigheter, egentligen, men samtidigt upplever många att det är svårare att vara källkritisk i dag än för bara tio år sedan. De flesta i Sverige använder sociala nätverk i dag, enligt rapporten Svenskarna och internet  , och som bekant kan vem som helst lägga ut vad som helst på nätet. Och vem som helst kan också sprida innehållet vidare på sociala medier.

– Det som tidigare var väldigt resurskrävande är nu lätt att sprida utan en stor budget, jämfört med om du tidigare skulle skicka ut en tidning och få den att se trovärdig och oberoende ut, säger Thomas Nygren.



https://youtu.be/uNJy05DYSeA



När osanningar påverkar demokratin

Sociala medier har länge varit en viktig plattform för de som aktivt vill skapa desinformation. Till exempel visade studien "What Are French Voters Sharing Over Twitter?"  från Oxford University att en fjärdedel av all information med politisk anknytning som spreds på Twitter i samband med det franska presidentvalet 2017 baserades på missvisande fakta.



Fejkade nyheter var något som diskuterades flitigt i samband med presidentvalet i USA 2016 och den diskussionen har knappast avtagit sedan dess. Efter valet 2016 gjorde den digitala publicisten Buzzfeed en undersökning   som pekade på att fejkade nyheter fick större engagemang på Facebook jämfört med nyheter som ansågs som trovärdiga.

 

 

– Den stora risken är just när det lyfts fram felaktig eller vinklad och vriden information som hotar demokratin eller innehåller riktigt allvarliga medicinska felaktigheter, säger Thomas Nygren.

De falska nyheter som sprids mest på nätet ser ofta trovärdiga ut. Så pass trovärdiga att de kan lura rutinerade journalister, politiker och experter som borde veta bättre.



Om vi läser eller hör något sägas flera gånger följer vi det.

 

 

Vanliga sätt att fejka trovärdighet är att ha en vettig webbadress, förse sitt material med många referenser (som kan vara riktiga eller påhittade i sig), samt ha tydliga kontaktuppgifter. Det är lätt att dölja den verkliga avsändaren bakom en webbadress eller anonyma konton på sociala medier som Twitter och Facebook.

För mottagaren är det också svårt att hålla koll på den stora mängd sajter, konton och källor som finns på nätet.

– Informationsflödet sköljer över oss och vi får mindre hjälp i dag att sortera det. Om vi läser eller hör något sägas flera gånger följer vi det, säger Thomas Nygren.



https://youtu.be/0w5bPmAfs8c



Det var bättre förr – eller?

Trots att ordet används oftare i dag så är källkritik inte något nytt. Desinformation, det vill säga uppdiktad eller förvrängd information, användes flitigt under kalla kriget och termen ska ha myntats av Josef Stalin efter andra världskriget, enligt Washington Posts artikel "Before ‘fake news,’ there was Soviet ‘disinformation'.  "

– Under Kalla kriget cirkulerade det massor av planterade, falska nyheter, där syftet var att få in sin världsbild i andra människors medvetande och sprida den runt om världen. Men även längre tillbaka i tiden har det förekommit olika former av manipulation för att få människor att tycka och tänka olika saker, berättar Thomas Nygren. 



Lobbygrupper av olika slag har funnits länge, och i krig har det varit vanligt med underrättelsetjänster som alla jobbat med att få ut sitt eget perspektiv på världen. Tidigare fick människor förlita sig på vad de fick veta i tidningar, tv och radio. I dag har vi lättare att kolla upp om något är sant.

Enligt undersökningen Svenskarna och internet   är det knappt några svenska internetanvändare som tror att all information de tar del av på internet är pålitlig, men ungefär hälften tror ändå att merparten av informationen de tar del av på internet är det. 

Det är både bra och dåligt.

Samtidigt som nätet gjort att lögner enklare sprids, är det också ett fantastiskt verktyg för att kontrollera om något är sant eller inte. Det var avsevärt svårare förr.



https://youtu.be/GDNtoZeY25M



Vad kan du själv göra?

Som individer har vi själva ett ansvar för att inte sprida obekräftad information vidare. För att inte själva bli lurade – och för att inte lura andra. Du vet att det finns aktörer som jobbar aktivt för att lura dig eller andra på pengar, eller som vill driva en ideologisk agenda.



Därför måste du tänka till innan du trycker på delaknappen.

 

 

– Vi behöver vara delningskritiska. Det vill säga att vi måste ha koll på vad det är vi delar innan vi gör det, och komma ihåg att allt vi gör på nätet sprider sig, säger Jutta Haider, som är forskare vid Lunds universitet, inriktad på digitala kulturer och algoritmer.




Viktigt att hitta källor du litar på – källtillit

Jutta Haider tycker att vi inte bara ska fundera över vår källkritik utan också över vår källtillit, det vill säga vilka källor vi känner förtroende för. 

– Vi hinner inte lägga tid på att granska alla påståenden vi stöter på i sociala medier. Därför behöver vi hitta källor som vi faktiskt litar på. Då kan vi i en nyhetssituation jämföra information från andra källor med dem. Det är ett första steg, enligt Haider.

Så vad kan man göra föra att bli en bättre internetanvändare? Thomas Nygren menar att nätet i sig kan vara ett hjälpmedel för att lösa nätets problem. 



Titta på det du läser och fråga dig själv varifrån informationen kommer.

 

 

– Googla och se om det finns någon bevisföring eller om det handlar om löst tyckande eller tänkande. Titta på det du läser och fråga dig själv varifrån informationen kommer. Jämför informationen från flera källor och kolla särskilt vad trovärdiga källor säger om saken. Det gäller att på ett klokt sätt kombinera vad som är vetenskapligt bevisat med granskade nyheter. Genom att börja där kan du sedan lättare förhålla dig till det som är vridet.

Genom att vara uppmärksam och tänka efter slipper du inte bara bli lurad personligen – du gör också hela vårt samhälle en stort tjänst.







Så genomskådar du fejk på internet – här är fem knep

 

https://internetkunskap.se/artiklar/kallkritik/sa-genomskadar-du-fejk-pa-internet/


Internet svämmar över av nyheter, propaganda, skämt och lögner. Hur vet man vad som är sant och vad som är falskt? Här är fem knep för att slippa bli lurad.



1. Vad vill avsändaren uppnå?

Fundera på syftet med det du läst eller sett. Varför nås du av informationen just nu? Vad vill avsändaren uppnå? Är det opinionsbildning, underhållning eller någon som vill tjäna pengar? Eller finns politiska motiv?


Försök att genrebestämma innehållet så att du vet vad det är för typ av information du tar del av.

 

Ta också en titt på webbplatsens Om-sida, om det finns någon, där brukar syftet framgå. Men se upp, för även den kan vara skriven för att förvilla. Ett tips är att söka på webbplatsens namn och se vad som sagts om den tidigare.



Ett känslomässigt eller värdeladdat språk är en varningssignal, liksom texter som verkar dåligt skrivna och bristfälligt översatta. Men tänk också på att dagens datorsystem blivit mycket bättre på att översätta texter än tidigare – det behöver inte märkas att en text är översatt från engelska av till exempel Google Translate eller med hjälp av generativ AI

Många fejknyheter är vaga i sin utformning och saknar ofta viktiga detaljer som går att kolla upp, som till exempel var och när något ska ha hänt.



https://youtu.be/XSTDW6R2gNE



2. Lita inte på någon

En del gör det avsiktligt, men alla kan råka dela lögner och påhitt ibland. Även din bästa kompis. Så ta reda på var informationen ursprungligen kommer ifrån innan du delar vidare. Sök på nyheten och se i vilka andra sammanhang den förekommer och hur det pratas om den.



Läs alltid hela texten, inte bara rubriken, för att skaffa dig en uppfattning om vad som sägs i den.

 

 

Kolla också om källan baserar sina uppgifter på några andra källor och i så fall vilka. Är dessa tillförlitliga?

Läs alltid hela texten, inte bara rubriken, för att skaffa dig en uppfattning om vad som sägs i den.

Titt som tätt dyker gammal information upp i flödet igen. Kontrollera alltid när texten ursprungligen publicerades för att avgöra om den verkligen är relevant just nu.

Experten: "Viktigt att ta sig tid" 

För en journalist ingår källkritik i själva arbetsuppgiften. Men det är viktigt för alla att ta sig tid att kolla upp uppgifter som florerar. Det menar Martin Schori som är utrikesredaktör på Aftonbladet.




– Demokrati förutsätter att vi gör val baserade på argument som stämmer med verkligheten. Om vi gör val baserade på en manipulerad världsbild faller hela idén, och dessutom kan det gynna extrema krafter.



3. Finns det kontaktuppgifter?

Kolla om det går att nå avsändaren med telefonnummer, e-post eller andra kontaktuppgifter på webbplatsen. Finns inga sådana kontaktuppgifter kan det vara läge att bli misstänksam. 

Sök på skribenten, fotografen eller upphovsmannen och undersök vad denne har gjort tidigare. Verkar personen förekomma i trovärdiga sammanhang eller inte?

En sak till: Även fejksidor kan ha ganska utförliga kontaktsidor, så här är det viktigt att man använder sitt goda omdöme.



4. Undersök webbadress och kontonamn

Nuförtiden är det lätt att skapa en webbplats som ser proffsig ut. Det blir också allt enklare att fylla en falsk sajt med text som ser trovärdig ut. Att genomskåda en falsk webbplats är därför inte alltid lätt. Det är viktigt att titta efter detaljer och sedan göra en helhetsbedömning.

Ett sätt kan vara att leta efter stavfel i sidans webbadress. Falska adresser försöker ofta likna välkända företags och organisationers adresser för att lura dig, men kan innehålla extra tecken och medvetna stavfel. Ett exempel kan vara bokstäverna rn som i en adress liknar bokstaven m. Var också extra misstänksam om webbadressen består av siffror eller till synes slumpmässiga bokstäver.



Kunskap om domännamn hjälper dig avslöja falska webbplatser

För att bli bättre på att avslöja falska webbplatser är det bra att ha lite koll på hur en webbadress är konstruerad. Det viktigaste är att kunna känna igen den så kallade huvuddomänen.

Huvuddomänen är delen av webbadressen som står före det första ensamma snedstrecket i en webbadress. När du läser den här artikeln är huvuddomänen i webbläsarens adressfält internetkunskap.se, och om du går in på Facebook är huvuddomänen facebook.com.

Det är huvuddomänen som webbplatsens ägare registrerar (köper). Ett vanligt sätt att luras med falska webbplatser är att ha en huvuddomän som har en snarlik men lite annorlunda stavning, till exempel poiisen.se i stället för polisen.se.

Du behöver också veta att huvuddomänen alltid avslutas med en toppdomän. Varje land har sin toppdomän. Till exempel har Sverige toppdomänen .se, Danmark har .dk och Finland har .fi. Utöver länders egna toppdomäner finns det också flera andra toppdomäner, till exempel .com, .net, .online och .info. Idag finns över 1 500 olika toppdomäner. 

Om man vill efterlikna en betrodd webbplats är det därför fullt möjligt att använda samma namn som den webbplatsen men med en annan toppdomän. Var därför extra misstänksam om webbadressen använder en toppdomän som du inte känner igen.

Det är också viktigt att tänka på att den som äger en huvuddomän kan lägga till en eller flera så kallade subdomäner i adressen. Subdomäner står alltid före huvuddomänen, och kan vara vad som helst. Om en bedragare äger en huvuddomän som heter verifiedsecurity.net kan den alltså enkelt skapa en subdomän som heter facebook och presentera adressen som facebook.verifiedsecurity.net. Det är då lätt att tro att man hamnat på webbplatsen för det riktiga facebook, men i själva verket är man på webbplatsen kontosupport, som tillhör någon annan.



På sociala medier finns det ytterligare några saker man bör vara vaksam på. Ett varningstecken är om ett konto är väldigt nytt, har få följare, ett konstigt användarnamn eller en märklig profilbild. Allt detta kan vara tecken på att det inte finns någon riktig person bakom kontot och att det används för att förvirra eller sprida falsk information.

 

 

Precis som för webbplatser finns det också bedragare som försöker skapa falska kopior av riktiga konton, till exempel genom att låtsas vara kända personer. Två kontonamn kan inte vara exakt likadana, så ett falskt konto försöker ofta likna det riktiga, men till exempel lägga till en extra bokstav eller ord.




På många sociala medier kan kända personer och organisationer verifiera sitt konto genom att identifiera sig hos plattformens ägare. Dessa konton brukar ha en markör som syns bredvid användarnamnet, ofta i form av en blå ruta eller bock. Saknas en sådan markör är det en bra idé att vara lite extra vaksam. Men en verifiering betyder tyvärr inte automatiskt att kontot är äkta. Flera sociala medier, till exempel X (Twitter) och Instagram har kopplat verifieringen till ett betalabonnemang. Det har därför blivit lättare att skaffa sig en blå verifiering och därmed också lättare för den som vill sprida desinformation.

 

 

5. Bildgoogla

Är du säker på att bilden verkligen visar det som den påstås visa? Bilder kan lätt manipuleras eller användas i helt andra sammanhang än de ursprungligen är tagna för. Är du till exempel säker på att den där demonstrationen som bilden visar verkligen inträffade i Malmö 2017 och inte i Ohio 2015?

Tänk också på att dagens AI-teknik har gjort det mycket enkelt att skapa falska bilder som ändå kan se mycket trovärdiga ut.

Ett tips är att göra en omvänd bildsökning på Google, eller någon annan liknande tjänst, för att se om bilden förekommer i några andra sammanhang.  Om det är en video kan du göra en skärmdump från videon och söka på den genom en omvänd bildsökning.



Experten: "Människor har väldigt färdiga åsikter"

George Strachal är universitetslektor och undervisar i källkritik på internet på Journalisthögskolan i Stockholm. Enligt honom är det bra att börja med att fundera på ens egen reaktion när man läser något på nätet.

Stämmer det du läser överens med något du redan håller med om? Faller det in under något du betraktar som självklart eller som sunt förnuft? Det är en varningssignal i sig, menar George Strachal.

– Många människor har väldigt färdiga åsikter och förklaringar till saker och "vet" hur allt ska lösas. Men sätter man sig in i saker på djupet ser man att allt inte är svart eller vitt. Ju mer man kan desto gråare blir det.



https://youtu.be/KrBYyPIdHfo

 




 

 

 

 

 

Desinformation, propaganda och lögner – så sprids falska berättelser på nätet



https://www.youtube.com/live/Gr9BnejjMZY?si=SBw3DzWhB4na1XrN



Om eventet

Var med och lär dig om hur falska berättelser om verkligheten sprids på nätet, vem som sprider dem och varför.

  • Ta del av erfarenheter och lärdomar från verksamheter som drabbats av desinformationskampanjer
  • Få kunskap om hur falska berättelser om verkligheten sprids på nätet
  • Lär dig mer om hur informationspåverkan från främmande makt ser ut och varför

Eventet riktar sig till alla som jobbar för att öka informationskunnigheten och bygga motståndskraft mot informationspåverkan, både hos befolkningen och i den egna verksamheten.

Ett perfekt tillfälle att få nya kunskaper och omvärldsbevakning för dig som är lärare, bibliotekarie, anställd inom offentlig förvaltning, verksamhetsansvarig, beslutsfattare, eller arbetar med kommunikation, säkerhet och beredskap.



https://internetstiftelsen.se/kallkritikens-dag-2024/


Program (cirkatider, kan komma att ändras)

14:30

Hej och välkomna

Jannike Tillå, kommunikations- och affärsområdeschef på Internetstiftelsen och Björn Appelgren, eventets moderator, hälsar välkomna och inleder dagen.

14:35

Att nationellt och lokalt möta en global desinformationskampanj.

Under de senaste två åren har Sverige mötts av den största desinformationskampanjen i sin historia. Genom falsk information om att socialtjänsten i Sverige omhändertar barn på felaktiga grunder har desinformation spridits globalt och skapat demonstrationer i Sverige, ökat oron hos barn och föräldrar och orsakat att tilliten till socialtjänsten har minskat. Socialstyrelsen har i uppdrag att bemöta och motverka desinformationskampanjen, Linda Corsvall – kommunikationsdirektör på Socialstyrelsen, delar med sig av erfarenheter och lärdomar.

15:00

"Sverigebilden" i tusental – narrativ med blixtsnabb spridning

I januari 2022 briserade den största informationspåverkanskampanjen som någonsin riktats mot Sverige. Svenska institutet analyserar bilden av Sverige utomlands och kommunicerar Sverige i sociala medier runt om i världen. Sofia Bard, chef för Sverigebildsanalys och Lena Allerstam, chef för global kommunikation på Svenska institutet, berättar om varför Sverigebilden är viktig, vilka narrativ och budskap som spridits om Sverige de senaste åren och de möjligheter som sociala medier ger i bemötandet av desinformation.

15:25

The rise of Information Warfare*

Information is often considered not just a tool of war, but a theatre that warfare happens within. But as conflict extends from fields and airspaces to blogs and trending boxes, what does that mean for Sweden, and those responsible for protecting democracies and democratic values? Presented by Carl Miller, Founding Partner CASM Technology.

*på engelska (kommer textas i efterhand)

15:50

Weaponization of everything – How Russian propaganda uses local contexts in EU*

Hur ser Rysslands informationspåverkan ut i Sverige jämfört med andra delar av EU och varför skiljer den sig åt? Maryna Vorotyntseva, senior expert på NATO Stratcom, delar sina observationer av rysk propaganda i olika länder.

*på engelska (kommer textas i efterhand)

16:15

Avslutande samtal

Jack Werner, journalist, författare och grundare av Källkritikbyrån, reflekterar kring det vi hört och pratar om hur man som internetanvändare kan navigera i det digitala informationslandskapet.








 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

:

Av Svenn Dybvik - Lördag 27 april 20:24


si vis pacem, para iustitiam   interrobangit ☼                   http://interrobangit.bloggplatsen.se/presentation   http://interrobangit.bloggplatsen.se/2024/04/27/11817408/ http://interrobangit.bloggplats...

:

Av Svenn Dybvik - Söndag 21 april 20:24

▼ http://interrobangit.bloggplatsen.se/presentation ...

:

Av Svenn Dybvik - Lördag 20 april 20:24

Därför bör du veta vem som ligger bakom sakerna du delar https://internetkunskap.se/artiklar/kallkritik/darfor-bor-du-veta-vem-som-ligger-bakom-sakerna-du-delar/   Ditt flöde på nätet är ett virrvarr av olika avsändare och aktörer – och al...

:

Av Svenn Dybvik - Söndag 14 april 20:24

Källkritik i Sverige Hur är svenskarnas källkritiska förmåga? Här hittar du siffror och fakta från 2024 om hur många svenskar som delar nyheter utan att ha läst dem först, när det är som svårast att vara källkritisk och om nyhetshändelser där det ...

:

Av Svenn Dybvik - Söndag 7 april 20:24

Så källkritiska är svenskarna I en ny rapport hittar du siffror och fakta om svenskarnas källkritiska förmåga. Hur många delar nyheter utan att ha läst dem först och när är det som svårast att vara källkritisk?   https://svenskarnaochinternet.se...

Ovido - Quiz & Flashcards