Direktlänk till inlägg 13 april 2025

.

Av Svenn Dybvik - Söndag 13 april 02:22

Bekräftelsebias

Bekräftelsebias är tendensen vi människor har att leta efter bekräftelse för det vi redan tror på och bortse från information som säger emot vår övertygelse.  


Även kallat: konfirmeringsbias, bekräftelsejäv, confirmation bias (engelska)  



Vad är bekräftelsebias? 

Vi människor har en inbyggd vilja att bekräfta vår egen världsbild, vilket gör att vi ständigt övervärderar bekräftande information. Det här innebär att om vi har en bestämd åsikt och får information som talar för den åsikten, då köper vi det ofta rakt av. När informationen istället går emot det vi tycker avfärdar eller ifrågasätter vi och söker fel.   


Bekräftelsebias är ofta relativt enkelt att få syn på även hos sig själv. Fundera till exempel på dina politiska sympatier. Du är troligen betydligt mer benägen att hålla med det parti du sympatiserar med än att ta till dig argument från den motsatta sidan, oavsett vad det handlar om eller hur välunderbyggt det är.  


Ytterligare ett exempel är hur många människor med låg självbild har en tendens att ta fasta på kritik men missa, eller snabbt glömma, beröm.   



Risker med bekräftelsebias   

Tendensen till bekräftelsebias är ofta starkare när det handlar om ämnen som är aktuella och som väcker starka känslor i oss. Några exempel är klimatet, vaccinering och invandring.   


De stora riskerna med bekräftelsebias uppstår när en persons övertygelser är rena fördomar, med svag eller ingen förankring i verkligheten.  Är övertygelsen stark och känslomässig hos personen tenderar hen att inte ta till sig eller bry sig om fakta som pekar i en annan riktning. 



Bekräftelsebias och internet 

Med internet har det blivit enklare att hitta både information och andra personer som bekräftar det man tror på. Både sökmotorer och sociala medier som Facebook presenterar innehåll för oss baserat på vad vi intresserat oss för tidigare vilket kan leda till att vi visas ännu mer innehåll som bekräftar det vi tror på.  


En annan risk med bekräftelsebias är att vi letar efter enkla lösningar på saker som egentligen är komplicerade. Att vi ser saker som antingen svart eller vitt.   

 

 

 

Lär dig mer om bekräftelsebias

 

 

 

 

 

 

 

5 saker som ökar risken att vi sprider en lögn

 

 

https://www.youtube.com/watch?v=a2Bg0LJyFfg

 


 

Sorry, du litar för mycket på dina vänner. I den här filmen får du reda på anledningarna till att vi råkar sprida lögner. Internet är fyllt av information, men vad är sant och falskt? Källkritik handlar om att avgöra vad som är trovärdigt, och att kunna ifrågasätta det du läser. ⚡️

 

⚡️ LÄR DIG MER PÅ INTERNETKUNSKAP På Internetkunskap hittar du ännu fler artiklar: Källkritik | Internetkunskap

 

♥️ OM INTERNETSTIFTELSEN Internetstiftelsen är en oberoende, affärsdriven och allmännyttig organisation. Vi verkar för ett internet som bidrar positivt till människan och samhället. Vi ansvarar för internets svenska toppdomän .se och sköter driften och administrationen av toppdomänen .nu. Intäkterna från affärsverksamheten finansierar en rad satsningar i syfte att möjliggöra att människor kan nyttja internet på bästa sätt, och stimulera kunskapsdelning och innovation med inriktning på internet.



Läs mer på vår webbplats: https://internetstiftelsen.se/

 

♥️ FÖLJ INTERNETSTIFTELSEN

Facebook:   / internetstiftelsen  

Instagram:   / internetstiftelsen  

Youtube:    / internetfoundation  

 

Nyhetsbrev: https://internetstiftelsen.se/nyhetsbrev

 

 

Hur försvarar vi oss mot desinformation?

 

 

 


https://rapporterat.podbean.com/e/38-hur-forsvarar-vi-oss-mot-desinformation/

 

Sammanfattning

Avsnitt 38 av FOI:s podcast Rapporterat handlar om desinformation, vilseledande information och informationspåverkan.

 


Gäst i avsnittet är försteforskaren Ola Svenonius från FOI. Han inleder med att gå igenom de tre begreppen desinformation, vilseledande information och informationspåverkan. Därefter får vi veta vilka möjligheter och begränsningar svenska myndigheter har att möta sådant. Han berättar även om en FOI-undersökning där respondenterna fick ta del av falska inlägg i sociala medier och varför närstående inte ska klippa kontakten permanent med någon som tror på desinformation.

 

 

 

 

 

 

 

 

Varje dag möts vi av information från olika källor. Ibland kan det vara svårt att veta om det går att lita på det vi läser och lyssnar till. Källkritik hjälper dig att avgöra vad som är trovärdigt och hur du kan värdera det du läser, ser och hör.



 

Källkritik är viktigt i ett demokratiskt samhälle

Källkritik är en viktig del av ett lands psykologiska försvar mot otillbörlig informationspåverkan från främmande makt. När vi är källkritiska värderar vi information istället för att automatiskt acceptera den som sann. Det bidrar till att skydda Sverige och svenska intressen. Ju svårare du är att lura, desto starkare blir vårt öppna demokratiska samhälle.



 

Vem säger vad och varför?

Att vara källkritisk innebär att vara medveten om att vissa källor väger tyngre än andra och att avsändare skickar ut sina budskap med ett syfte. Det kan till exempel vara andra länder som vill skada svenska intressen genom att påverka dig. Ett vanligt sätt är att skapa berättelser, så kallade narrativ, som kan vara helt falska eller bara delvis sanna, men vinklade och tagna ur sitt sammanhang för att vilseleda, polarisera och splittra. En fråga du alltid kan börja med att ställa dig själv är: vem säger vad och varför?








Kolla källan - checklista för källkritik

 

Vem ligger bakom informationen?

  • Kan du hitta den ursprungliga källan?
  • Är det en myndighet, organisation, företag, privatperson eller influencer?
  • Är det någon som kan ämnet?
  • Är det möjligt att se vem eller vilka som står bakom informationen?

 

Hur ser källan ut?

  • Finns det kontaktinformation?
  • Har källan länkar som fungerar om den är digital?
  • Har den källhänvisningar som är trovärdiga?
  • Har den ett senast granskad-datum om källan finns online?
  • Är källan pålitlig och har den tidigare levererat bekräftad information?

 

Varför finns informationen?

  • För att informera om något? För att luras?
  • För att sprida en åsikt om något eller någon?
  • För att sälja något? För att underhålla?

 

Vem tjänar på att du sprider informationen?

  • Finns det någon som har ett intresse i att vinkla uppgifterna?

 

Förstärker informationen din åsikt?

  • I så fall är det bra att söka efter mer information, fler perspektiv och utmana din egen uppfattning.

 

Hur gammal är informationen?

  • Är den fortfarande relevant och aktuell? Finns det ny, uppdaterad information eller har informationen blivit ifrågasatt?

 

Hur fick du tag på informationen?

  • Är källan pålitlig? Har den levererat bekräftad information tidigare?

 

Kan du få information från andra ställen?

  • Information från endast en källa måste du behandla med stor försiktighet.
  • Har du jämfört källan med vad du redan vet?
  • Har du jämfört källan med andra källor?

 

Verkar informationen osannolik eller orimlig?

  • Då ska du vara extra kritisk och granska den noga.







När känslor står i vägen för fakta

Det är viktigt att vara uppmärksam på information, bilder eller annat som upprör, skrämmer eller skapar starka känslor. Det är vanligt att främmande makt arbetar för att påverka dig, och gör det precis så – genom att spela på dina känslor. Det är lätt att dras med av känslor i stället för förnuft och att tolka åsikter som fakta. Genom att vara källkritisk undviker du att bli en del av lögnen samtidigt som du ser till att andra inte blir påverkade. På det sättet bidrar du till att värna vår demokrati.








Bekräftelsebias: utmana din egen uppfattning

Vi människor har en tendens att leta efter bekräftelse på det vi redan tror, något som brukar kallas bekräftelsebias. Tack vare den enorma mängd information som sprids via internet idag har sådan bekräftelse aldrig varit enklare att hitta.

 

Vi vill ofta bekräfta vår egen världsbild, vilket gör att vi ständigt övervärderar bekräftande information. Har vi en bestämd åsikt och får information som talar för den åsikten, då köper vi det ofta rakt av. När informationen istället går emot det vi tycker avfärdar eller ifrågasätter vi och söker fel. Bekräftelsebias ofta är starkare när det handlar om ämnen som är aktuella och som väcker starka känslor i oss.








Hur påverkar källkritik vår demokrati?

Demokratins tillbakagång är sedan många år en global trend som riskerar att bidra till säkerhetshot och konflikter på ett flertal kontinenter. Demokratin är stark i Sverige och hamnar i topp-fem i de årliga undersökningar som görs av olika institut. Men även vi behöver vara vaksamma på hoten mot demokratin och de problem vi har. Det kan till exempel handla om bristande vilja eller möjlighet till delaktighet, bristande anslutning till demokratins grundläggande normer och värderingar, bristande tillit till offentliga institutioner eller hot och hat mot journalister, forskare och myndighetspersoner.



Demokratier kan utnyttjas

Vårt öppna demokratiska samhälle är vår styrka. Det hjälper oss att lättare upptäcka misskötsel, korruption och andra missförhållanden. Men, det kan också vara en svaghet som andra vill utnyttja. Demokratier är mer sårbara för desinformation, vilseledande information och propaganda från främmande makt. När vem som helst kan säga (nästan) vad som helst tack vare vår yttrandefrihet kommer många röster till tals. Därför behöver var och en av oss vara källkritiska mot de röster och budskap vi tar del av.

 

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

.

Av Svenn Dybvik - Tisdag 13 maj 03:32

https://www.digg.se/kunskap-och-stod/eu-rattsakter   EU-rättsakter     Inom EU pågår ett arbete med att stärka den digitala inre marknaden. Här finns kortfattad information om några nya eller föreslagna EU-rättsakte...

.

Av Svenn Dybvik - Fredag 14 mars 07:54

  ▒   Psykologiskt försvar och informationskrigföring   ▼     https://www.foi.se/forskning/forskningsomraden/krisberedskap-och-civilt-forsvar/psykologiskt-forsvar-och-informationskrigforing.html Sammanfattning Vid FOI ...

.

Av Svenn Dybvik - Onsdag 12 feb 14:53


  ▒   Ebba Busch hyllas efter tal i USA   ▼   https://www.expressen.se/tv/nyheter/ebba-busch-hyllas-efter-tal-i-usa-/   ▲   Klipp har setts av hundratusentals på sociala medier   I talet tar hon upp at...

.

Av Svenn Dybvik - Måndag 13 jan 02:00

Etterretningstjenestens vurderinger 2024 ▼ https://www.etterretningstjenesten.no/publikasjoner/fokus/Fokus24_innhold               Forsvarets etterretningsdoktrine ▼ https://www.etterretningstjenesten.no/publikasjoner/...

.

Av Svenn Dybvik - 15 december 2024 03:00

https://www.regjeringen.no/no/dokumenter/meld.-st.-5-20202021/id2770928/   Samfunnssikkerhet i en usikker verden     https://www.regjeringen.no/no/tema/samfunnssikkerhet-og-beredskap/innsikt/liste-over-kritiske-samfunnsfunksjoner/id2695609/ ...

Ovido - Quiz & Flashcards