Alla inlägg den 31 mars 2024

:

Av Svenn Dybvik - Söndag 31 mars 20:24

Cybersäkerhetskollen 2024 lanserad

 

https://www.msb.se/sv/aktuellt/nyheter/2024/april/cybersakerhetskollen-2024-lanserad/

 

Cybersäkerhetskollen är MSB:s verktyg för uppföljning av informations- och cybersäkerhetsarbetet i Sverige. Verktyget erbjuds till alla samhällsviktiga verksamheter och de som svarar bidrar till MSB:s bedömning av det civila försvarets motståndskraft.

Cybersäkerhetskollen stödjer offentlig förvaltning och de organisationer som omfattas av NIS-lagstiftningen i deras arbete med att säkerställa en högre nivå på det systematiska informations- och cybersäkerhetsarbetet. Mätningen som tidigare genomförts 2021 och 2023 görs normalt sett vartannat år, men på regeringens uppmaning genomförs den även i år. Samhällsviktiga verksamheter, såväl privata som offentliga, ska rapportera in sitt resultat till MSB senast den 6 september 2024.

– Resultatet 2021 och 2023 visade på allvarliga brister i det systematiska informations- och cybersäkerhetsarbetet hos offentlig förvaltning. Hela sju av tio organisationer saknar grunderna i sitt säkerhetsarbete. Utifrån det säkerhetspolitiska läget är det vår förhoppning att tidigare påvisade brister prioriteras och vi ser ett förbättrat resultat i år, säger Mathias Antonsson, som leder den strategiska cybersäkerhetsanalysen på MSB.

Cybersäkerhetskollen består av Infosäkkollen och It-säkkollen. Infosäkkollen stödjer uppföljning och förbättring av systematiskt informations- och cybersäkerhetsarbete, medan It-säkkollen är motsvarande mätning fast för it-säkerhet.

Cybersäkerhetskollen bidrar till den nationella lägesbilden och utgör därför en viktig del i MSB:s bedömning av Sveriges motståndskraft inom informations- och cybersäkerhetsområdet. Mätningen visar även vilka utmaningar samhällsviktiga verksamheter står inför och ger myndigheten möjlighet att anpassa stöd som underlättar säkerhetsarbetet. Eftersom samhällsviktiga verksamheter även finns inom privat sektor har regeringen gett MSB ett uppdrag som omfattar näringslivet med särskilt fokus på NIS-leverantörer.

– Vi ser mycket positivt på regeringens ansats att även privata samhällsviktiga verksamheter bidrar med sina svar. Näringslivet är en viktig del av totalförsvaret och är avgörande för att samhällsviktig verksamhet ska fungera, inte bara i normalläge, utan även i kris och krig. Jag hoppas att många företag väljer att delta i Cybersäkerhetskollen 2024, säger Johan Turell, enhetschef på avdelningen för cybersäkerhet och säkra kommunikationer, MSB.

Syftet med Cybersäkerhetskollen är att förbättra hela Sveriges informations- och cybersäkerhet. Verktyget erbjuder deltagande organisationer återkoppling och de som rapporterar in sina svar kan även jämföra sig mot andra organisationer.

Om Cybersäkerhetskollen

Anmäl dig till digital frågestund 23 eller 24 april


Fakta

  • Cybersäkerhetskollen stödjer uppföljning och förbättring av systematiskt informations- och cybersäkerhetsarbete för samhällsviktiga verksamheter.
  • Mätningen består av frågor om olika aspekter av säkerhetsarbetet och ger återkoppling om nuläge och utvecklingsmöjligheter.
  • Cybersäkerhetskollen och förbättringsarbetet utifrån resultatet stärker samhällets informations- och cybersäkerhet.
  • Fler än åtta av tio organisationer uppgav efter mätningen 2023 att Cybersäkerhetskollen är värdefull för deras förbättringsarbete.
  • MSB kommer redovisa det aggregerade resultatet av Cybersäkerhetskollen 2024 till regeringen i 1 februari 2025.

 

 

 

 

 

 

https://www.msb.se/sv/verktyg--tjanster/rakel/


Rakel


Rakel är Sveriges nationella kommunikationssystem för samverkan och ledning för aktörer med ansvar inom allmän ordning, säkerhet, hälsa och försvar. Rakel är ett robust system med mycket hög tillgänglighet. Infrastrukturen ägs av svenska staten.


Detaljer

Ämneskategori

  • Säkra kommunikationer
  • Samverkan och ledning

Typ av system

  • Kommunikationstjänster

Ett system särskilt anpassat för samverkan, säkerhet och trygghet

Rakel stärker samhällets krishanteringsförmåga och underlättar den dagliga kommunikationen hos fler än 650 aktörer. Med Rakel kan medarbetare med samhällsviktiga uppdrag dela information säkert och effektivt.

MSB ansvarar för drift, förvaltning och utveckling av Rakel.

Rakel står för RAdioKommunikation för Effektiv Ledning.

Byggt för att alltid fungera

Rakel har en mycket god reservkraft och är byggt för att klara svåra väderförhållanden och långa elavbrott. Eftersom Rakel är ett eget system fungerar det vid överbelastningar och störningar i andra system, som mobiltelefoni och it-system.

Skyddad informationsdelning

Radiokommunikationen mellan radioterminal och basstation i Rakel har skydd mot obehörig avlyssning. Med tilläggstjänsten Rakel sekretess ges kryptering hela vägen från radioterminal till radioterminal genom nätet (end to end-kryptering).

Rakels användare

Rakel används bland annat av polis, räddningstjänst, sjukvård och försvarsmakt men också av ett stort antal andra myndigheter, energibolag, kollektivtrafikmyndigheter och verksamheter som hanterar farliga ämnen. Alla landets länsstyrelser, kommuner och regioner är anslutna till Rakel.

 

Information och kontakt

I menyn till höger (för telefon och surfplatta "Meny" längst upp till höger) hittar du vår information om Rakel, så som abonnemang, blanketter, utbildningsmaterial och kontaktuppgifter.


https://www.msb.se/sv/verktyg--tjanster/rakel/ansluta-till-rakel/


https://www.msb.se/sv/verktyg--tjanster/rakel/kundstod-och-kontakt--rakel/


https://www.msb.se/sv/utbildning--ovning/alla-utbildningar/rakel---webbkurs/


https://www.anpdm.com/form/42415E407045455E4471/42405A4574494B5A4671

Ovido - Quiz & Flashcards