Alla inlägg den 27 januari 2024

:

Av Svenn Dybvik - Lördag 27 jan 00:00

Årsrapporten för 2023 publi­cerad

 

2023 var ett år av ökande osäkerhet kring hur de omvärldshot, som fortsatte att växa, skulle utveckla sig. Behoven av goda underrättelser är i sådana tider höga, för att uppdragsgivarna ska kunna dimensionera, prioritera och agera.


Årsrapport 2023







https://www.regeringen.se/regeringens-politik/totalforsvar/

Totalförsvar

 

Sveriges totalförsvar berör hela samhället. Totalförsvar är verksamhet som behövs för att förbereda Sverige för krig. Det består av två delar: det militära försvaret och det civila försvaret.


”Uppbyggnaden av totalförsvaret är en angelägenhet för hela samhället”


Den 20 februari samlade Försvarsdepartementet representanter från garnisonskommuner och civilområdesansvariga länsstyrelser för dialog om utvecklingen av totalförsvaret. Försvarsmakten och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) deltog också för att informera om sitt arbete.







Inriktning för totalförsvaret

Riksdagen beslutar om den övergripande inriktningen för totalförsvaret. Det har historiskt skett ungefär vart femte år. Den nuvarande utvecklingen av totalförsvaret bygger på propositionen Totalförsvaret 2021–2025 som antogs av riksdagen 2020.

Försvarsberedningen är ett forum för konsultationer mellan regeringen och samtliga politiska partier i riksdagen. Försvarsberedningen förbereder underlag till regeringen inför nästa försvarsproposition.







Aktuellt säkerhetsläge

Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina i februari 2022 innebär att Sverige nu befinner sig i det allvarligaste säkerhetspolitiska läget sedan andra världskriget. Regeringen och Försvarsmakten informerar om det aktuella säkerhetsläget när det gäller försvarsfrågor.







Vid kriser och höjd beredskap

Vid olyckor, allvarliga händelser och störningar i viktiga samhällsfunktioner såväl som vid höjd beredskap sprids viktigt meddelande till allmänheten (VMA) via till exempel radio och TV. I vissa fall kan även SMS och utomhusvarningssystemet användas.








Ovido - Quiz & Flashcards