Alla inlägg den 13 januari 2024

:

Av Svenn Dybvik - Lördag 13 jan 00:00

Civilsamhället och frivilliga

Enskilda individer och civilsamhället med frivilliga, ideella organisationer och trossamfund har en viktig roll i totalförsvaret. Några som har särskilt utpekade uppdrag inom krisberedskap och totalförsvar är de 18 frivilliga försvarsorganisationerna.







Näringslivet

Förbättrad försörjningsberedskap genom privat-offentlig samverkan är en viktig del i återuppbyggnaden av totalförsvaret. Under 2023 tillsatte regeringen Näringslivsrådet för totalförsvar och krisberedskap med representanter från näringslivet, arbetstagar- samt arbetsgivarorganisationer och staten. Rådet leds av ministern för civilt försvar och regeringen representeras även av försvarsministern, energi- och näringsministern samt landsbygdsminstern.







Nationell strategi för samhällets informations- och cybersäkerhet, skr. 2016/17:213, bilaga: Uppdatering om genomförandet av Nationell strategi för samhällets informations- och cybersäkerhet

https://www.regeringen.se/rattsliga-dokument/skrivelse/2017/06/skr.-201617213/


För att öka samverkan mellan samhällets olika aktörer, och därmed den samlade effektiviteten i genomförandet av den Nationella strategin för samhällets informations- och cybersäkerhet (skr. 2016/17:213), har regeringen beslutat om en komplettering av strategin i form av en bilaga. Syftet med kompletteringen är att utveckla och tydliggöra ansvar och roller för genomförandet av strategin i en styrningsram. Kompletteringen innehåller vidare ett avsnitt om hur NIS-direktivet genomförts i svensk rätt. Slutligen innehåller kompletteringen en översikt över regeringens pågående aktiviteter för att genomföra strategin.

 

 

 

 

 

 

Ladda ner:

I samband med detta uppdrar regeringen åt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, Försvarets radioanstalt, Försvarets materielverk, Försvarsmakten, Post- och telestyrelsen, Polismyndigheten och Säkerhetspolisen att ta fram en samlad handlingsplan för dessa myndigheters arbete utifrån målen i Nationell strategi för samhällets informations- och cybersäkerhet (skr. 2016/17:213). Handlingsplanen ska omfatta åren 2019–2022. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap ska vara sammanhållande för arbetet med handlingsplanen.







Relaterat

Ovido - Quiz & Flashcards